Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende En leder ved Universitetet i Bergen fikk anonymt julekort i sin private postkasse med grovt sjikanerende innhold.
Kolleger med dårlige passprivilegier må også få ta del i den akademiske mobiliteten Hvilket pass du har, spiller en stor rolle for den akademiske bevegelsesfriheten.
Slik ser eit tilfluktsrom på eit universitet ut Dei siste åra har fleire universitet kartlagt og starta oppussing av tilfluktsromma sine. Samstundes er mange av dei i sivil bruk, som pub eller garderobe.
Han blir lova fast jobb, men universitetet veit ikkje kva jobben er Sterke protestar førte ikkje fram då Universitetet i Bergen dumpa Eirik Hovden til fordel for ein fagleg svakare kandidat. No blir han likevel lova jobb.
Tre universitet diskuterer hvem som skal få drive bokhandel på campus Både i Bergen, Tromsø og Trondheim vil det i år bli diskutert hvem som får selge pensum på campus. Avgjørelsen kommer først i nord, mens trønderne skal bruke hele året på å avgjøre campusbokhandelens fremtid.
KI er viktig for fremtidens jurister, men opplæringen bør overlates til institusjonene. Replikk til Roland og Bromander Det ville være svært uheldig om regjeringen skulle gripe inn i den akademiske friheten og styre jussopplæringen, skriver dekanatet ved Det juridiske fakultet i Bergen i en replikk til Juristforbundet.
Amerikaneren kom til Norge for å forske på bjørn, og fant ut hvor avhengige de er av blåbær Selv om Ashlee Jean Mikkelsen var tett på bjørn i feltarbeid, ble det ingen klapping likevel. Tiden i Norge har vært lærerik, sier amerikaneren.
Rekordmange norske Erasmus-studenter og elever. Sigrid og Stella dro til Brussel Norske studenter, elever og ansatte drar på utenlandsopphold med Erasmus+ som aldri før. På seks år er antallet som drar ut doblet. Disse to Erasmus-studentene får godkjent praksisopphold i Brussel som en del av studiene.
Fire tusen årsverk for mye? Statsråden maner fram et bilde av en UH-sektor som har hatt gode dager og som nå ikke fortjener annet enn nedskalering. Men bildet av en overmett sektor endrer seg hvis en går litt bak tallene, skriver økonomiprofessor.
Fjerning av innstillingsutvalg — den siste spikeren i kista Regjeringens forslag om å oppheve kravet om innstillingsutvalg ved ansettelser fører til mindre medvirkning i akademia og vil kunne svekke legitimiteten til våre ledere.
En gang til om plagiat og «innholdet i den gjengitte teksten» Eivind Kolflaath svarer Magnus Stray Vyrje om Høyesterettsdommen.
Ber om at Eirik Hovden blir kallet til en stilling Programstyret for arabisk ved Universitetet i Bergen er bekymret for både studiekvaliteten og sammensetningen i fagmiljøet. Nå ber de fakultetsstyret om at det blir opprettet en stilling til Eirik Hovden.
UiB-rektor stiller til valg med helt nytt rektorat Rektor Margareth Hagen presenterte mandag hvem hun stiller til valg sammen med. Ingen fra dagens rektorat er med videre.
Annenhver student er redd for å bli tatt for juks uten å ha jukset. — Skummelt Over halvparten av studentene oppgir at de bekymrer seg for å bli anklaget for juks uten å ha gått inn for å jukse, viser ny meningsmåling.
Eirik Hovden med en finaleplass til Årets navn i akademia Stillinga han ikkje fekk, var den sjansen han hadde satsa alt på. Juryen har plukka ut Eirik Hovden som ein av finalistane til Årets namn i akademia.
Doktor først, verdensmester i jiu-jitsu etterpå Først ble doktorgradsavhandlingen levert. Noen måneder senere ble hun verdensmester i jiu-jitsu.
Høyesterett og debatten mellom Klemsdal og Selnes Vyrjes oppfatning bygger tilsynelatende på en isolert lesning av én enkelt setning som i beste fall blir anstrengt når konteksten tas i betraktning, skriver Eivind Kolflaath.
Mener alle utenlandske stipendiater bør ta introduksjonskurs i norsk Forsker Salwa Suliman ved Universitetet i Bergen mener det bør være obligatorisk for stipendiater som kommer til Norge å ta norskkurs.
«Man skal skrive selv.» Det er visst ingen grenser for hvor lenge vi skal diskutere hvorvidt det noen ganger kan være greit å stjele andres tekst. Men én gang må den evinnelige nyanseringen ta slutt.
Det britiske vitenskapsakademiet har fått 86 nye medlemmer. Kirsi er den eneste nordiske forskeren Kirsi Salonen ble nylig utnevnt som medlem av The British Academy, som den eneste fra de nordiske landene. Professoren har mange år bak seg som forsker i Vatikanstatens arkiver.
Langt unna å nå egne klimamål Universitetet i Bergen skal være klimanøytralt innen 2030. Det målet er det foreløpig langt unna å nå.
Mener Europa bør lære av Norge for å tiltrekke seg unge forskere Professoren og den tidligere utdanningsministeren Manuel Heitor roser Norge for gode arbeidsbetingelser for unge forskere: — Det forhindrer hjerneflukt.
Gjentak av eksamener: Eksamensavgift er feil medisin for et reelt problem Ja, omfattende gjentak er et problem, men eksamensagift kan bidra til sosiale ulikheter og medfører betydelige kostnader. Vi foreslår noen alternativer.
Tilbake til penn og papir? De som roper på mer kontroll og gjeninnføring av gamle dagers eksamen, synes ikke å ta inn over seg hva det har å si for hva og hvordan studenter lærer.
UiO vil øke dette tallet fra 32 til 1000 på ti år Bare 32 ikke-europeiske studenter møtte opp til studiestart ved Universitetet i Oslo (UiO) i høst. Trenden er den samme ved flere andre universiteter. Nå vil UiO snu utviklingen.
Her viser forskeren fram ideene sine. Nå kan du se resultatet på Netflix Som første universitet i verden har Universitet i Bergen inngått en samarbeidsavtale med Netflix.
Sjusk og fusk i norske fagmiljøer Noen fagmiljøer i Norge må ta et oppgjør med sin høyst problematiske oppfatning av at visse former for teksttyveri ikke er juks, skriver Gisle Selnes.
Forskere føler seg lurt Avviklingen av NORPART-programmet etter søknadsfristen oppleves som et svik overfor forskerne som har lagt ned mange månedsverk med arbeid i hver av søknadene.
Fristen Frode satte seg var julaften. Kvelden før kvelden var avhandlingen ferdig Frode Aass Kristiansen har forsket på hvordan musikkterapi kan brukes når folk med demens er urolige. For ham var det viktig å snakke med dem som jobber med tematikken fra dag til dag, noe som fungerte godt med en praksisnær doktorgrad der musikkbruk ble prøvd ut på sykehjem.
Flere hundre demonstrerte for nytt Griegakademi — Nå er det nok, sa UiB-rektor Margareth Hagen til rundt 400 deltakere på demonstrasjon for byggingen av det nye Griegakademiet torsdag ettermiddag.
Dette fann dei då dei opna den 150 år gamle flaska I 1874 la Universitetsmuseet i Bergen sin første arkeolog, Anders Lorange, ein flaskepost igjen i ein gravhaug i Nordfjord. No er flaska opna, og opp i der låg eit kjærleiksbrev.
Fastlegen ble forsker: — Mamma, tenk at du får betalt for å finne ut av ting Siri Dalsmo Berge ble nysgjerrig på hvordan fastleger forholdt seg til samlivsproblemer når de møter pasienter. Funnene overrasket henne.
Lektorutdanninga i eit mangfaldig lærarutdanningslandskap Sjølv om lærarutdanningane er blitt likare, er dei ikkje identiske. Der er framleis ei arbeidsdeling ved at lærarutdanningar er ulikt orienterte. Lektorutdanninga ved UiB feirar 20 år.
Hovden-saken setter kvalifikasjonsprinsippet i fare Min klare konklusjon er at den omstridte ansettelsessaken ved UiB ikke må få skape presedens for hvordan kriteriet «personlig egnethet» brukes i slike prosesser.
Åslaug sitt prosjekt får over 150 millioner kroner fra ERC Det europeiske forskningsrådet deler ut 6,8 milliarder kroner til 57 ulike forskningsprosjekt. Forskere ved Universitetet i Bergen, UiT Norges arktiske universitet, NTNU og Universitetet i Agder er blant de som får midler.
UiB snur — igjen: Tillater likevel ikke artikler som er publisert i norsk tidsskrift Først var det ikke godtatt. Så snudde ledelsen. Og i sin siste klargjøring om hvorvidt artikler i Tidsskrift for Den norske legeforening skal godtas i doktoravhandlinger, snur Det medisinske fakultet i Bergen enda en gang.
UiB-ansatt ser etter valgfusk i USA: — Det er veldig spennende Dag Hellesund tar seks ukers ulønnet permisjon for å følge det amerikanske valget tett som valgobservatør.
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking Prosessen skulle styrke et samfunnsrelevant språk som arabisk, men et av instituttene overkjørte det andre, skriver tidligere instituttleder Åse Johnsen ved Universitetet i Bergen.
Å lære samarbeid skjer ikke av seg selv Vi må ha kompetente ledere og ansatte for å lykkes med tverrprofesjonelt samarbeid og samarbeidslæring.
Universitetet i Bergen brukar opp det meste av reservane sine Mange av einingane ved Universitetet i Bergen brukar opp mykje av pengane dei overførte frå i fjor, og samla sett er overføringa til neste år planlagt å vera nær kroner null. Sjå styremøtet direkte her.
Fekk ikkje jobben: — Vert straffa for å vera introvert vestlending Med fem mot seks røyster vart det klart at det ikkje er den interne kandidaten Eirik Hovden som vert tilsett ved Universitetet i Bergen.
Ga vraket kandidat god referanse. Den ble ikke tatt med i vurderingen — Vi som var referanser har kjent og samarbeidet med Eirik Hovden i flere år. Så lar man det inntrykket man får i løpet av en time overstyre det vi sier, sier professor Anne Bang.
Fire fundamentale problemer med digital læring. Svar til Kasumacic Nedim Olsson Kasumacic oppfordrer oss til å gripe teknologienes muligheter. Men hvilken målestokk og hvilke kritiske perspektiver legges til grunn hvis utdanning blir en vare fremfor en menneskerett?
Norge må øke støtten til akademisk samarbeid med Ukraina Norge skal gjennom Nansen-programmet støtte Ukraina med minst 135 milliarder kroner fram til 2030. Utdanning og forskning er viet liten oppmerksomhet, men vil være avgjørende for Ukrainas videre utvikling.
Etter dommen i Høyesterett fremstår departementets anke enda mer uforståelig Kunnskapsdepartementet bør nå ta initiativ til en gjennomgang av saker der studenter er utestengt for gjenbruk, med vurdering av omgjøring til gunst for studentene.
Først når universitetene gjør sin plikt, kan de kreve at studentene også gjør den. Svar om studenter og klaging Om studentene skal begrunne sin klage faglig, bør ansatte på universitetene begrunne karakteren, skriver student.
Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter Norge kommer på jumboplass i Norden i ny rangering, men én norsk rektor har grunn til å juble.
Statsbudsjettet viser en manglende vilje til nasjonal satsing på langsiktig, forskningsbasert kunnskap Helt som forventet fikk vi et statsbudsjett med svake ambisjoner for norsk forskning. Det er vanskelig å forstå den manglende viljen til nasjonal satsing på langsiktig, forskningsbasert kunnskap.
Vil kurse seniorforskere i forfatterskapsregler Hvem har faktisk ansvar for at alle som skal, står på forfatterlisten til en vitenskapelig artikkel? Universitetet i Bergen vil gjøre seniorforskere bedre rustet til dette.
Kommunen skal spara pengar. Det får konsekvensar for forskarane Både Universitetsmuseet og Forskningsdagene er uroa over konsekvensane av at dei får besøk av færre skuleelevar enn før. Årsak: Bergen kommune må spara pengar.
Veien videre for kuratorpraksis ved KMD Fakultetet er fortsatt positivt innstilt til å opprettholde kuratorpraksis som en del av Kunstakademiets studietilbud i en eller annen form, svarer prodekan ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD).
Student etter rettssak: — En komplett farse Sjømat- og fiskerikonsernet Samherji stilte med seks advokater da de møtte den islandske studenten Oddur Eysteinn «Odee» Fridriksson i retten i London.
Omstridd tilsettingssak skal avgjerast: Toppkandidat framleis ute Massiv kritikk og internasjonal støttekampanje endrar ingenting. Torsdag får fakultetsstyret «oppdatert innstilling på bordet».
Nei, vitenskap kommer ikke først KI er mer enn bare teknologi, metode, forskningsfelt eller «en egen vitenskap». Det er en idé. Da hjelper populistiske formuleringer i en KI-debatt med stigende temperatur oss lite.
Meiner styret har gjort aktuelle kandidatar ei bjørneteneste Fleire ser ikkje bort ifrå at det vert jobba i kulissane med å finna ein motkandidat til rektor Hagen. Professor Tor Eldevik fryktar at UiB-styret kan har skremt vekk potensielle kandidatar.
Nedleggelse av kuratorstudiet ved UiB vil være et faglig tap for kunstfeltet Dersom KMD hadde tatt sin egen strategi, instituttets virksomhetsplan og UiB sin bekymring for at småfagene er i en særlig presset situasjon på alvor, ville de snarere styrket kuratorpraksis som fagfelt enn å foreslå nedleggelse.
Kritisk til «hemmelege» intervju: — Vi må sjå på regelverket på nytt Det må setjast ei grense for kor bestemmande jobbintervjuet skal vere for tilsettingar på universitet og høgskolar, meiner fagforeiningsleiar.
Viten-TV er ein del av løysinga. Svar til Veronica Kvalen Pilskog Målet vårt er å dele kunnskap fritt og tilgjengeleg for alle, skriv Viten-TV i eit svar til Veronica Kvalen Pilskog.
Flere kunne tenkt seg en rektorperiode på 6 + 4 år Flere tar til ordet for at perioden man kan velges eller ansettes til som rektor ved et universitet bør forlenges. En slik endring må vedtas av Stortinget.
Professor Bernt meiner hemmeleg vurdering set rettstryggleiken på spel Vurderingane som fjerna Eirik Hovden frå innstillinga til forskarjobb i Bergen må fram i lyset, meiner Jan Fridthjof Bernt.
Hvilken strøm skal vi gå mot? Med KI-forskning kan vi finne vår egen vei Sterke forskningsmiljø innen KI former den teknologiske fremtiden og tiltrekker seg de flinkeste og de beste studentene. Dette kan styrkes gjennom regjeringens KI-satsing.
Jakten på en rektor UiB-professor foreslår å forbedre universitetsdemokratiet ved å korte ned funksjonstiden for universitetsrektorer til ett åremål på seks år.
Dumpa toppkandidat i Bergen får støtte frå 40 internasjonale forskarar Forskarar frå 17 land har signert støtteerklæring til Eirik Hovden. Også det norske fagmiljøet mobiliserer.
Fire institusjoner i samarbeid : — Viten-TV gir deg kunnskap du kan stole på I dag lanseres Viten-TV, en gratis strømmetjeneste med filmer og videoer, produsert av forskningsmiljøer. — En milepæl, skriver rektorene ved de fire universitetene og høgskolene som samarbeider.
Kven blir med på UiB-rektorens lag? — Ingen kommentar Kven som blir med på Margareth Hagens lag i jakta på å kapre rektoratet ved Universitetet i Bergen for fire nye år, er i det blå.
Tre universitet og ein høgskule lanserer «banebrytende strømmetjeneste» «Trygg tilgang til kvalitetssikret innhold fra pålitelige avsendere», lovar Viten-TV. Men kanalen skal ikkje vere redaktørstyrt.
UiB-styret får kritikk fra Oslo: — Vanskelig å forstå Med seks mot fire stemmer sa styret ved Universitetet i Bergen (UiB) nei til å lete etter flere kandidater til rektorvalget. Det går ikke helt upåaktet hen.
Stemte ned forslag om komité for å leite etter rektorkandidatar. — For seint Sitjande rektor har ingen konkurrentar til det komande rektorvalet. Men styret ved Universitetet i Bergen ville ikkje opprette komité for å leite etter kandidatar.
Hagen vil ha fire nye år som rektor i Bergen Rektor Margareth Hagen stiller til val for ein ny periode. Tidlegare styremedlem fryktar rektorval på liksom.
Universitetet skal verne nasjonalskatt. Nederlandsk selskap får knuse 360 millionar tonn stein Eit uerstatteleg natur- og kulturlandskap. Ei perfekt råvare til asfalt og betong.
Rektor ved UiB bør ikke velges på walkover Universitetsdemokratiet er tjent med at det kommende rektorvalget ved Universitetet i Bergen blir et reelt valg. Vi trenger en letekomité.
Universitetet i Bergen gir etter for Trond Mohn Milliardær Trond Mohn har ønsket å fjerne UiBs rett til å utpeke styremedlem til Norges rikeste forskningsstiftelse.
— Jeg følte meg litt stormannsgal på visse tidspunkt — Jeg følte meg litt stormannsgal på visse tidspunkt, sierTarjei Ellingsen Røsvoll. Han la opp doktorgradsarbeidet som en «8 til 16»-jobb, og skrev en monografi om delegering i offentlig sektor.
Trekker omstridd tilsetting frå sakslista. — Kan ikkje gå i detaljar Saka der ein toppkandidat til stilling ved Universitetet i Bergen blei dumpa etter hemmelege vurderingar, har vekt reaksjonar. No trekker utfallet ut i tid.
Medlem av ekspertkomité sjokkert over dumping av toppkandidat til UiB-stilling Professor og medlem i sakkunnig komité med sterk kritikk av tilsettingsprosess ved Universitetet i Bergen.
Flyttar ansvaret for rettsmedisin frå UiB Universitetet i Bergen har lenge ønskt at Helse Bergen skal ta ansvar for rettsmedisin. No har partane inngått ein avtale om dette.
Toppkandidat dumpa etter hemmeleg vurdering. — Det verste eg har sett Han leia prosjektet som førte til at stillinga blei oppretta. Han var best kvalifisert, og han var rangert som nummer ein. Så blei namnet hans fjerna.
Her samlast studentane for å lesa. Mobilen har ingen adgang Alle nye studentar på Det humanistiske fakultetet ved Universitetet i Bergen har fått ein gratis roman denne hausten. Håpet er at det skal auka leseglede og opna dørene inn til humaniora.
Fire viserektorer: Kunnskap er ikke luksus, men en nødvendig investering for gode samfunn Vi er bekymret for om vi på sikt klarer å utdanne nok folk med spisskompetanse som dekker kunnskapsbehovet til det norske samfunnet, skriver viserektorer fra fire universiteter.
Norge trenger kunnskapsberedskap når kriser inntreffer Terrorangrep har flere ganger rystet det norske samfunnet, og vi har nylig opplevd en alvorlig pandemi. Det er krig i mange deler av verden, også i Europa. Det er nå vi må legge grunnlaget for å håndtere neste pandemi og neste katastrofe ved å utvikle en tydelig kunnskapsberedskap i Norge.
Får stipend for å studere i Norge, men må dra rett hjem etter fullført master Nathalia Lozada fra Colombia tar en master i Norge ved hjelp av ei ny stipendordning, Norstip. Universitetet i Bergen er det universitetet som har tatt opp flest studenter med slikt stipend.
Offentlige anskaffelser i UH-sektoren og Israels brudd på folkeretten Det bør ikke herske tvil om UH-sektorens plikter og ansvar relatert til offentlige innkjøp etter folkeretten og norsk rett.
Flest KrF-velgere mener det ikke er meningsmangfold ved universitetene Nesten én av fire som oppgir Kristelig Folkeparti som sitt foretrukne parti, er uenig i at det er meningsmangfold ved universitetene. Det kan være vanskelig å være åpen om troen, mener forsker.
Naivt å hevde at me klarer oss utan medisinsk fagspråk på norsk. Svar til Jønnes og Eskeland Me må ha ambisjon om å sikre at studentane sitt læringsutbytte inkluderer evne til å kommunisere kunnskap til dei som treng å høyre det. Enten det er ein internasjonal fagfelle eller den kreftsjuke jenta og mor hennar.
Én prosent mener Senterpartiet er best på forsknings- og utdanningspolitikk Høyre er partiet som folk mener har den beste politikken for forskning og utdanning. Senterpartiet havner nederst.
Fire av ti har fått mindre tillit til universitetene En ny meningsmåling viser at 38 prosent har fått mindre tillit til universitetene etter fuskesakene til Sandra Borch og Ingvild Kjerkol. I samme undersøkelse svarer 24 prosent at studenter som fusker får for mild straff.
— Viktig at ressursene ikke smøres for tynt utover — Selv om det er viktig at hele landet skal ha gode utdanningstilbud, er det viktig at ressursene ikke smøres for tynt utover. Da blir det ikke gode resultater av noe, sier Gottfried Greve.
En forskrift som fordrer dialog. Om norskkrav for rekrutteringsstillinger UiB støttet at stipendiater som ikke behersket norsk ved ansettelse skulle gis tilbud om norskopplæring, men vi støttet ikke kravet om språkutdanning tilsvarende 15 studiepoeng.
Vurderer å lage liste over institusjoner man ikke skal samarbeide med Samarbeid med Kina er krevende — men nødvendig, sier teknologidekaner. NTNU har avlyst en konferanse på grunn av eksportkontrollregelverket, og vurderer nå å lage en liste over institusjoner man ikke skal ha samarbeid med.
Sammenligner sektoren med tankskip: — Tar tid å endre kurs Kjell Bernstrøm har sittet helt sentralt i økonomiutviklingen ved universiteter og høgskoler i en årrekke. Han minner om at vi ikke snakker egentlige nedskjæringer, men nullvekst. Likevel forstår han at omstillingen smerter.
Tilrår å få barn undervegs i stipendiatperioden Kva er det med ord som løvetann som gjer at dei skal ha plass i ordbøkene? Det har Mikkel Ekeland Paulsen forska på — i tillegg til at han har fått to barn.
— Konkurrentane ligg framom oss. Om vi sluttar å samarbeide, skyt vi oss sjølve i foten Europa må bruke mykje meir pengar på grunnforsking for å henge med Kina og USA, seier Maria Leptin, president i Det europeiske forskingsrådet ERC.
Fire av seks teltleirer rigget ned: — Lang vei igjen å gå Aktivister som taler Palestinas sak etablerte i mai teltleirer ved flere av utdanningsinstitusjonene. Nå har noen av dem rigget ned.
To norske universiteter klatrer på fersk ranking Seks norske universiteter er fortsatt inne på årets utgave av QS World University Ranking. To av dem tar store steg oppover på rangeringen.
Kutt, oppsigelser og attraksjonen i offentlig sektor Hvorfor skal man fortsatt jobbe i offentlig sektor når man kan tjene mer penger i privat sektor for samme risiko og samme pensjon?
Milliardær vil ta full kontroll over forskningsstiftelse Universitetet i Bergen har fått være med på å bestemme hvem som skal styre Norges rikeste forskningsstiftelse. Nå vil Trond Mohn utnevne alle styremedlemmene selv.
Universitetspolitisk fabling — et svar til Jonathan Jonsson Nå tilhører vi neppe noen ‘komfortabel elite’, slik Jonsson beskriver det, men har i denne omgang likevel stemt imot akademisk boikott ved UiB. Her er grunnene til det, skriver studentrepresentantene i UiB-styret.
Pakker ned: — Hvis ingenting skjer, kommer vi tilbake Student Bisan Alamleh garanterer at demonstrasjonene vil tas opp igjen over sommeren dersom kravene de har stilt til universitetsledelsen ikke blir innfridd.
Vil ikkje ta boikott-sak opp på nytt Styret ved Universitetet i Bergen vil ikkje ta stilling til akademisk boikott av Israel på nytt. Demonstrantane utanfor universitetet diskuterte torsdag ettermiddag kva dei skal gjere vidare.
Fleire fakultet styrer mot minus Universitetet i Bergen går totalt sett godt. Men fleire fakultet ser ut til å gå i minus i 2024.
Når det å være vanskelig kan koste deg jobben, lønner det seg å holde kjeft Når det å være vanskelig kan koste deg jobben, lønner det seg å holde kjeft. Om hvorfor midlertidighet er en trussel mot den akademiske ytringsfriheten.
Demonstranter har barrikadert alle inngangene Studentgruppe utvider aksjonen ved Universitetet i Bergen.
NTL og det utdaterte golvet. Svar til Hjelme og Kjelsberg Grunnproblemet for «laget» av universitetstilsette er at gjennomsnittleg lønnsvekst er lågare enn frontfaget. Slik kan vitskaplege og tekniske stillingar sakke akterut. Her har ikkje LO vore mykje til støttespelar sentralt.
NTL og streiken i staten Steinar Vagstad, Forskerforbundet, svarar i debatten om streiken og lønnsoppgjeret.
Tok doktorgrad ved siden av full jobb: — Det siste halve året hadde jeg ikke mye fritid, nei Anne Lien skrev doktoravhandling ved siden av jobben som fylkeskartsjef i Vestland. — Det er en fantastisk følelse å finne et kart man har lett lenge etter.
500 NTNU-studenter rammes av streiken. Og det kan bli mye verre 3500 statsansatte i Unio og Akademikerne streiker. Det får konsekvenser både her og der.
Lokale lønnsforhandlinger ivaretar ikke «alle». Svar til Forskerforbundet Professorer hører til de øverste samfunnsklassene, og er blant de mest privilegerte mennesker i samfunnet. En kan få inntrykk av at deler av dette miljøet har mistet bakkekontakten, skriver Katharina Sass i et svar til Forskerforbundet.
Teltleirer ved seks studiesteder: — Vi sitter her så lenge det er nødvendig Palestina-demonstrantene regner med økt oppslutning når eksamensperioden er over og er innstilt på å bli værende i teltene hele sommeren.
En streik for rettferdighet Ved å påstå at Unio og Akademikerne streiker for enda større ulikhet, så gjentar Katharina Sass statsrådens fortelling. Men denne streiken handler ikke direkte om penger, den er mer prinsipiell.
En streik for enda større lønnsulikhet Forskerforbundet og Akademikerne streiker nå for enda større ulikhet. Hvordan havnet vi her?
Digitaliseringsminister på feilspor Å love bedre, tryggere og enklere tjenester er ikke annet enn naiv KI-optimisme. Den bærekraftige veien mot forsvarlig KI ser ut til å være gjennom forklarlig KI. Troverdige forklaringer vil gjøre mange av de etiske utfordringene mer håndgripelige.
Lederen av Studentparlamentet har misforstått hva akademisk frihet er I motsetning til akademisk boikott, forhindrer ikke den akademiske friheten meningsmotstandere fra å handle slik de selv synes er riktig. Denne vesensforskjellen virker ikke Studentparlamentets leder å ha forstått.
Mener det er uheldig å avslutte samarbeid, men ville gjort det samme selv Iver B. Neumann sier det er ekstremt uheldig å forskjellsbehandle Russland og Israel, men trolig ville han selv stemt for å avslutte samarbeidsavtale med israelsk universitet.
Gi studentene tilgang til tekstkontroll før innlevering I stedet for den fryktbasert trusselen om at «vi tar deg i plagiatkontrollen hvis ikke du passer deg», kan studentene få en konkret tilbakemelding på om oppgaven inneholder problematiske tekstlikheter.
EU må ikke glemme samfunnsvitenskap, juss og humaniora Styrking av samfunnsvitenskap, juss og humaniora er viktig for å forstå utfordringer for demokratiet og for å gjennomføre den grønne og digitale omstillingen det neste tiåret. Disse fagområdene bør få en større plass i EUs neste forsknings- og innovasjonsprogram.
Siri har fagbrev som produksjonselektronikar. Og doktorgrad i juss Seksuelle krenkingar av barn er eit ubehageleg, men viktig emne, seier Siri Bernssen. Ho gjekk frå fagbrev til doktorgrad — utan at det eigentleg var planen.
Fagekspertane rangerte han som nummer éin. Men senterleiaren gav jobben til ein annan Best kvalifisert, ifølgje fagekspertane. Tre månader seinare fann Mark Young ut at rangeringa var endra. — Underminerer tilliten til universitetet, meiner han.
Sikt bommer om grunnlagene for plagiatkontroll Sikt legger i en nylig publisert utredning rettsgrunnlagene på strekk. Verken implisitt samtykke fra studentene og eller universitets- og høyskoleloven § 3—9 gir rettslig grunnlag for å fremstille eksemplar av innleverte oppgaver i plagiatkontroll av andre studenters oppgaver.
Telter utenfor rektors kontor. — Vil ha handling, ikke dialog Studenter ved Universitetet i Bergen (UiB) er ikke fornøyde med at dialog med rektor i vinter endte med en konsert. Nå krever de akademisk boikott av Israel.
Hun er en av ni nye æresdoktorer ved Universitetet i Bergen — Kandidatene representerer et sterkt faglig og akademisk mangfold, sier UiB-rektor Margareth Hagen.
Har opplevd kutt i åtte år. Nå leverer over halvparten negativt driftsresultat Ansettelsesstopp, sluttpakker og kutt i studietilbud og forskningstid er noen av tiltakene som nå diskuteres ved landets universiteter og høgskoler. I bunn ligger ulike sentrale kutt de siste årene på 2,4 milliarder kroner.
Internasjonale studenter føler seg uvelkomne i Norge I møte med norsk byråkrati hadde flere av våre skolepengebetalende studenter i praksis ikke råd til verken mat eller bolig, og de følte seg avhengig av hjelp og økonomisk bistand fra fremmede. Dette er ikke god reklame for Norge.
Ny ordning som skal sikre småfagene på dagsorden De minste fagene skal ikke lenger måtte være redde for å miste stillinger. Se styremøte fra Universitetet i Bergen direkte her.
Årsstudium er viktig — og studentane veit det Dei siste åra har me sett ein nedgang i studentar som tek heile grader i framandspråk. Men kanskje det er på tide å godta at ikkje alle studentar treng ein heil grad. Kanskje me no skal tora å seia at me fokuserer på årskurs.
HK-dir vil institusjonalisere et karrierehull Det er uforståelig at HK-dir ønsker å gjøre det umulig for universiteter og høgskoler å ansette godt kvalifisert og viktig arbeidskraft. Hvis noen oppnår fast ansettelse i UH-sektoren umiddelbart etter disputas, er det fordi universiteter og høgskoler trenger dem.
Professor ber dekan om å gå av: — Null tillit Det stormer rundt SV-fakultetet i Bergen og dekan Jan Erik Askildsen. I en e-post til kollegaer skriver professor Hans K. Hvide at han mener dekanen bør bli bedt om å gå av. Dekanen selv vurderer ikke å trekke seg.
Her er årets vinner: — Evner å skape rom for begeistring Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) er årets vinner av Christieprisen ved Universitetet i Bergen, som har en verdi på 250.000 kroner
Politiet refser Universitetet i Bergen for obduksjonskø. Dette svarer dekanen Situasjonen ved Gades Institutt er svært lite tilfredsstillende, skriver Vest politidistrikt i et brev til Universitetet i Bergen (UiB). Denne uken starter forhandlingsmøtene mellom universitetet og Helse Bergen.
140 psykologistudenter roper varsko om for dårlig vurdering av skikkethet Psykologistudenter ved fire universiteter er bekymret for at skikketheten til studenter på profesjonsutdanningen ikke blir godt nok vurdert gjennom utdanningsløpet. Instituttleder ved NTNU er enig.
Akademisk boikott og akademisk frihet på ulike samarbeidsnivåer Internasjonalt akademisk samarbeid foregår på ulike nivåer. En nyansert debatt om forholdet mellom akademisk boikott og akademisk frihet forutsetter at dette forholdet diskuteres med referanse til hvert av de ulike nivåene.
Nyeste artikler
Uenige om økonomi: — Jeg har ikke troen på at dere legger sjelen deres i det
Slik «snakker» du med kunstig intelligens
Ja takk til intellektuelle klovner!
Demokratisk fallitt i naturpolitikken?
Berit Heir Bunkan (1929 - 2025)
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år